Hoe kwam je daarvoor bij Ortho-Kin tercht?

“Nadat ik de diagnose van mijn spierziekte had gekregen, liet ik orthesen maken in het ziekenhuis. Die waren bedoeld om te stappen, maar ze waren niet op maat gemaakt, zodat ze me vooral veel pijn bezorgden. Daarom ben ik op zoek gegaan naar andere oplossingen en bij Ortho-Kin beland.”

Daar liet je eerst orthesen maken voor op de fiets…

“Ik was intussen begonnen met paracycling en wilde in eerste instantie mijn sportprestaties verbeteren. Dat lukte dankzij de orthesen die Pieter voor me maakte. Het zijn voetheffers die me helpen om de kracht van mijn bovenbenen over te brengen naar mijn voeten en onderbenen. De voetheffers die ik draag op de fiets zijn vrij statisch, zodat ik met mijn voorvoeten maximaal kracht kan zetten op de trappers. Met de voetheffers die ik draag om te stappen, kan ik mijn voeten goed afrollen zodat ik me op een stabiele manier kan voortbewegen. Voor beide orthesen ging Pieter op dezelfde manier te werk. Eerst maakte hij een gipsafdruk van elk been, op basis waarvan de orthesen werden gemaakt. Daarna kon ik die een tijdje testen. Had ik nog ergens pijn, dan werd de orthese aangepast tot die helemaal goed zat.”

Je sportprestaties gingen er dankzij je orthesen op maat op vooruit. Merk je ook een effect op je dagelijks leven?

“De laatste tijd voelde ik dat stappen steeds minder goed lukte. Ik ging nog wel fietsen, maar verder ging ik niet meer zo vaak de deur uit. Dat is veranderd sinds ik ook voetheffers gebruik om te stappen. Al is het maar om even naar de winkel te gaan, ik kom veel vaker buiten.” 

“ Elke dag geeft je een kans om opnieuw te beginnen. ”