clock
Wij zijn vandaag gesloten
Erkend door alle mutualiteiten!
de-nieuwe-generatie-c-leg-4

Patrick stapte lang met een prothese met mechanische knie, maar die gaf hem niet de nodige zekerheid. Zowel zijn conditie als zijn vertrouwen gingen er sterk door achteruit. “Als je niet zeker bent van je stap ga je automatisch minder stappen en sneller naar je elektrische scooter grijpen”, aldus Patrick. “Het is een vicieuze cirkel waar je als patiënt maar moeilijk uitgeraakt.”

Wij konden Patrick in eerste instantie helpen met een nieuwe prothesekoker die beter aansloot en beter uitgelijnd was. Het gaf Patrick de moed om weer wat meer te bewegen. Maar het was nog niet voldoende. Doordat hij soms moeilijk controle had over zijn stomp en spierkracht miste om zijn prothese te stabiliseren, kwam het af en toe tot een val. Met vallen en opstaan, zeggen ze dan, maar voor een prothesepatiënt is dat geen lachertje. Bij elke val krijgt het vertrouwen een nieuwe deuk en is de neerwaartse spiraal nooit veraf.

De basis voor de definitieve oplossing werd gelegd in 2020. Sinds dat jaar wordt de mechatronische knie, een elektrisch gestuurd kniemechanisme voor prothesepatiënten, terugbetaald mits strenge testen en voorwaarden. Wij vonden het de moeite waard om deze knie bij Patrick te testen. Er werd een nieuwe proefkoker op maat gemaakt en samen met de dienst revalidatie en de firma Ottobock werd de C-Leg bij hem aangemeten en uitvoerig getest.

Vóór de start van de revalidatie met de C-Leg werd een ijkingstest afgenomen. Wat kan Patrick vandaag precies met zijn bestaande prothese met mechanische knie? Hoeveel meter kan hij stappen? Hoe stabiel staat hij en kan hij veilig een schuine helling af en een trap op en af? Daarna volgde de fitting met de C-Leg en een revalidatie van vier weken. Tijdens deze revalidatie (die essentieel is voor het slagen van de test) werd het correcte gebruik van de C-Leg aangeleerd. Na vier weken werd een nieuwe test afgenomen. Die werd daarna vergeleken met de oorspronkelijke prestaties met de prothese met mechanische knie.

Bij Patrick zorgde de C-Leg voor een spectaculaire verbetering. De computergestuurde knie biedt hem veel meer zekerheid: het valrisico werd bijna herleid  tot nul, hij kan vandaag gemakkelijk en veilig een schuine helling af en zelf trappen nemen gaat een stuk vlotter. Ook Patricks droom om ooit weer te kunnen fietsen hebben we waar kunnen maken. Samen met de C-Leg heeft Patrick er dus ook veel levenskwaliteit bijgekregen. Een waar succesverhaal, lijkt ons!

“ Elke dag geeft je een kans om opnieuw te beginnen. ”