clock
Wij zijn vandaag open van 09:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:00
Erkend door alle mutualiteiten!

Aandoeningen van de voet

Diabetische voet

Een diabetische voet is een ernstige complicatie van diabetes mellitus (suikerziekte). Het treedt op wanneer langdurig hoge bloedsuikerspiegels schade veroorzaken aan de zenuwen en bloedvaten in de voeten. Dit kan leiden tot verschillende problemen en complicaties. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te begrijpen met betrekking tot een diabetische voet:

Symptomen en Complicaties:

  • Verminderd Gevoel: Diabetische neuropathie kan leiden tot verminderd gevoel in de voeten, waardoor patiënten verwondingen, blaren of wondjes mogelijk niet opmerken.
  • Slechte Doorbloeding: Diabetes kan de bloedvaten beschadigen, wat resulteert in een verminderde bloedtoevoer naar de voeten. Dit vertraagt het genezingsproces.
  • Wonden en Zweren: Onopgemerkte verwondingen kunnen leiden tot open wonden en zweren die moeilijk te genezen zijn.
  • Infecties: Het verminderde gevoel en de verminderde doorbloeding verhogen het risico op infecties, die ernstig kunnen worden en zich snel kunnen verspreiden.
  • Charcot-voet: Dit is een ernstige aandoening waarbij botvervormingen en gewrichtsveranderingen optreden als gevolg van diabetes. Het kan leiden tot ernstige misvormingen en invaliditeit.

Behandeling en Preventie:

  • Bloedsuikerbeheersing: Het nauwgezet beheren van de bloedsuikerspiegels is cruciaal om verdere schade aan de voeten te voorkomen.
  • Dagelijkse Voetverzorging: Regelmatige voetinspectie en goede hygiëne zijn essentieel. Patiënten moeten hun voeten dagelijks controleren op wondjes, blaren of tekenen van infectie.
  • Geschikte Schoenen: Het dragen van goed passende, comfortabele schoenen die de voeten beschermen tegen wrijving en druk is belangrijk.
  • Professionele Zorg: Patiënten met diabetes moeten regelmatig een podoloog of voetspecialist raadplegen om hun voeten te laten onderzoeken en eventuele problemen tijdig te behandelen.

Een diabetische voet is een ernstige aandoening die aandacht en zorg vereist. Door het beheersen van bloedsuikerspiegels, regelmatige voetverzorging en proactieve professionele zorg kunnen veel complicaties worden voorkomen. Het is belangrijk voor mensen met diabetes om hun gezondheid en voeten serieus te nemen om ernstige problemen te voorkomen.