clock
Wij zijn vandaag open van 09:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:00
Erkend door alle mutualiteiten!

Aandoeningen van de voet

hallux rigidus

Hallux Rigidus

Hallux rigidus is een aandoening waarbij de grote teen stijf wordt, meestal als gevolg van verkalking aan de bovenzijde van het gewricht van de eerste teen. Dit leidt tot verminderde beweeglijkheid en pijn bij het buigen van de grote teen, vooral tijdens het afrollen van de voet. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te begrijpen en te behandelen bij hallux rigidus:

Oorzaken:

  • Hallux rigidus wordt vaak veroorzaakt door artrose in het gewricht van de grote teen. Artrose is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht geleidelijk afbreekt, waardoor de botten direct tegen elkaar kunnen wrijven en pijn en stijfheid kunnen veroorzaken.

Symptomen:

  • Stijfheid en pijn in het gewricht van de grote teen, vooral bij beweging.
  • Moeite met buigen en bewegen van de grote teen.
  • Mogelijk zwelling en ontsteking in het gebied.

Behandelingsopties:

  • Orthopedische zolen met een verstijving van carbon ter hoogte van de eerste teen kunnen de pijn verminderen door de teen te ondersteunen en te stabiliseren tijdens het lopen.
  • In sommige gevallen kan het dragen van schoenen met een stijvere zool en brede voorvoet ook de druk op het gewricht verminderen en pijn verlichten.
  • Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van de grote teen en het versterken van de omliggende spieren.
  • Als conservatieve behandelingen niet effectief zijn en de pijn aanhoudt, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn om het aangetaste gewricht te corrigeren. Dit kan variëren van het verwijderen van botsporen tot het vervangen van het gewricht.

Het is van belang om hallux rigidus serieus te nemen, vooral als de pijn ernstig is of de beweeglijkheid van de grote teen sterk beperkt is. Een medische professional, zoals een orthopedisch chirurg of podoloog, kan de juiste behandelopties evalueren en aanbevelen op basis van de ernst van de aandoening en de specifieke behoeften van de patiënt