clock
Wij zijn vandaag open van 09:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:00
Erkend door alle mutualiteiten!

Aandoeningen van de voet

Holvoet

Holvoeten

Bij holvoeten, ook wel pes cavus genoemd, is de mediale voetboog veel hoger dan normaal. Dit kan leiden tot een aantal specifieke kenmerken en potentiële problemen:

  1. Hoge Voetboog: De voetboog aan de binnenkant van de voet is sterk verhoogd, waardoor je als het ware op de hiel en de bal van de voet steunt. Dit resulteert in een aanzienlijke belasting van deze gebieden.
  2. Gespannen Peesblad en Achillespees: Door de hoge voetboog kan het peesblad onderaan de voet en de achillespees sterk gespannen zijn, wat kan leiden tot pijnklachten.
  3. Kanteling van de Hiel: Holvoeten vertonen vaak een kanteling van de hiel naar buiten toe, waardoor je op de buitenrand van de voet stapt. Dit kan leiden tot onstabiel lopen en extra druk op de buitenzijde van de voet.

Behandelingsopties:

  • Aangepaste Correctiezolen: Speciaal ontworpen correctiezolen met extra demping in het hiel- en voorvoetgebied kunnen zeer effectief zijn om de druk te verminderen en het looppatroon te corrigeren. Deze zolen ondersteunen de voetboog en verdelen de belasting gelijkmatiger over de voet.
  • Stretchoefeningen: Het stretchen van het peesblad en de achillespees is van groot belang om de spanning te verminderen. Dit kan helpen bij het verlichten van pijn en het herstellen van de flexibiliteit in de voet en enkel.

Het is van vitaal belang om holvoeten adequaat te behandelen, aangezien onbehandelde holvoeten kunnen leiden tot pijn, ongemak en loopproblemen. Een medische professional, zoals een podoloog of orthopedisch specialist, kan de juiste behandelingsopties aanbevelen op basis van de ernst van de holvoet en de specifieke behoeften van de patiënt.