clock
Wij zijn vandaag open van 09:00 tot 13:00 en van 13:30 tot 17:00
Erkend door alle mutualiteiten!

Aandoeningen van de voet

Sesamoiditis

Sesamoïditis

Sesamoïditis is een aandoening waarbij de sesambeentjes, die zich onder het gewricht van de grote teen bevinden, ontstoken raken. Deze beentjes spelen een cruciale rol bij de afrolbeweging van de voet. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om te begrijpen en te behandelen bij sesamoïditis:

Oorzaken:

  • Sesamoïditis wordt voornamelijk veroorzaakt door overmatige druk op de grote teen, die kan optreden bij aandoeningen zoals een knikplatvoet of een holvoet. Deze druk kan leiden tot ontsteking en pijn in de sesambeentjes.

Symptomen:

  • Hevige pijn, vooral tijdens het lopen, die het normale gangpatroon verstoort.
  • Mogelijk zwelling en roodheid in het gebied van de sesambeentjes.
  • Beperkte bewegingsvrijheid van de grote teen.

Behandelingsopties:

  • Het dragen van aangepaste werkschoenen of comfortschoenen met een goede rubberen zool kan al aanzienlijke verbetering brengen door de druk op de voet te verminderen en schokabsorptie te bieden.
  • Steunzolen met een goede mediale ondersteuning en een uitsparing ter hoogte van de sesambeentjes zijn vaak aangewezen. Deze zolen helpen bij het herverdelen van de druk op de voet en bieden extra demping in het gebied van de ontstoken beentjes.
  • Rust en ijs kunnen helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn. Het vermijden van activiteiten die de voet extra belasten, kan ook gunstig zijn tijdens de herstelperiode.

Het is belangrijk om sesamoïditis serieus te nemen en professionele medische hulp te zoeken als de pijn aanhoudt of verergert. Een medische professional, zoals een podoloog of orthopedisch specialist, kan de juiste behandelingsopties aanbevelen op basis van de ernst van de aandoening en de specifieke behoeften van de patiënt.